Az minden ember életében nagy dolog, hogy lakást tud venni. Belépünk egy olyan korba, amit már annyira vártunk és elindulunk a felnőtté válás útján. Viszont, ha hajlandóak vagyunk belevágni, akkor sem kell elkapkodnunk az egészet, nem muszáj mindenre egyből előteremtenünk vagy elköltenünk pénzünket. Az alapján kell döntenünk, hogy melyiket éri meg jobban és melyik kell a leggyorsabban. A házvásárlásnál folyamodhatunk hitelhez is, persze ezt nagyon meg kell fontolni és ez nem vicc. Egy rosszul megválasztott hitel nagyon sok rosszat tehet.


Vegyük először egy kocsi vásárlását, hogy lássuk mi a különbség. Két dologban egyezik a hitellel való vásárlás folyamata, hogy minden esetben a bank ad neked és ők folyósítanak. Ha lízingről van szó, akkor megveszi a kocsit a bank és akkor lesz véglegesen a te tulajdonod, amikor mindent kifizettél kamatokkal együtt. Persze addig fizetned kell a kocsival járó egyéb kiadásokat is. Viszont ebből látszik, hogy ezért kell alaposan átgondolni minden egyes lépésünket.

A lakásvásárlásnál - és főleg az első lakás vételekor - más a helyzet, hogy ha fiatalról van szó, akkor nem szabad elmenni a kamattámogatások vagy a családi támogatások, kedvezmények mellett. Ezekhez bizonyos dolgok kellenek, egy két feltételnek mindenképpen meg kell felelnünk majd. A lakás ilyen esetben nem lehet túl drága és a hitel összege se lehet horribilis. Viszont, ha ezt választod, a havi törlesztő részlettel mindenképpen számolni kell majd. A kölcsönt viszont nem csak fiatalok igényelhetik, ez kitolja az ügyfelek számát és mások is igénybe vehetik a fiataloknak szóló kamattámogatást így kevesebb pénzért lehet végül is első lakáshoz jutni. Ennek ellenére felhívjuk figyelmét, hogy mindenképpen gondolja át döntését és ne szaladjon bele átgondolatlan elképzelésekbe.