A duguláselhárítás olyan munka, amelyet a szakemberek mindig igyekeznek bontás nélkül megoldani, hiszen ez fáradtságos, bonyolult munka, amely a megrendelőnek sem szolgálja az érdekeit. A bontás rendkívül költséges és időigényes lehet, a helyrehozatal, a csövek cseréje, a falak és a pablóburkolat renoválása pedig kész rémálom. Mégis, akadhatnak olyan esetek, amikor a bontás egészen egyszerűen elkerülhetetlenné válik.


Ilyen lehet, ha a dugulást olyan anyagok okozzák, amelyekkel a hagyományos duguláselhárító eszközök nem képesek megküzdeni. Ilyen ritkán történik, hiszen még a legkeményebb akadályok szétvágására, darálására is léteznek speciálisan erre a célra kifejlesztett adapterek, mégis, akadnak esetek, amikor az eszköz egyszerűen nem boldogul az akadállyal. Ugyanez lehet a helyzet akkor, ha a dugulás más módon nem közelíthető meg, ugyanakkor ez sem gyakori, hiszen a woma, a csőgörény több tucat méterre is képesek bekúszni a hálózat vezetékeibe, hogy ott rövid úton megleljék és felszámolják a dugulás okát.

Bontásra inkább akkor lehet szükség, ha a rendszerrel már eleve probléma van. Ha például a nem megfelelő építés miatt a vezetékek nem képesek hatékonyan elvezetni a szennyeződéseket, ez lehet a helyzet. De ha a dugulást a csőrendszer elöregedésének köszönhetjük, akkor sincs sok választásuk azon kívül, mint hogy nekiállunk a csőcserének.

Hasonló jellegű gondokat okozhat a gyökérbenövés is. Ez sokáig megfelelően kordában tartható, a gyökérvágó szakemberek képesek ugyanis a vezetékekbe került gyökereket eltüntetni, természeténél fogva azonban csak idő kérdése, hogy a vezetékekben bőséges tápanyagokat lelő gyökerek ismét növekedésnek induljanak. Különféle szerekkel ezt a folyamatot lassítani lehet, kétségtelenül eljön azonban az az idő, ráadásul jóval hamarabb, mint szeretnénk, amikor a csövek már annyira károsodnak, hogy nem marad más választásunk, mint kicserélni, és esetleg máshová fektetni azokat, ahol a természet nem jelent akkora veszélyt számukra.

A bontást mindig igyekszik elkerülni szakember és ügyfél egyaránt. Minden esetben végső mentsvár legyen ez, amely előtt ha kell, több kamerás csatornavizsgálatot is el kell végezni, hiszen adott esetben nagy költségeket spórolhatunk meg azzal, ha mégis megoldható másképpen a duguláselhárítás.