A szakmai felelősségbiztosítás nem annyira közismert biztosítási termék, mint a sok egyéb biztosítás, ugyanis a célközönsége is szűkebb, mint például a casco, vagy a kötelező felelősségbiztosításé. A biztosítási piac éves díjbevételének alakulásában is nagyon marginális szerepet tölt be, alig érve el az egésznek az 1 %-át. Ez sajnálatos, ugyanis, ha egy kicsit megismerkedünk ezzel a biztosítási termékkel, hamar felismerjük, hogy jelentősége sokkal nagyobb, mint amennyire az a gyakorlatban látszik. Az a célcsoport, akiknek ez a termék kidolgozásra került, messze nem használja fel a benne rejlő lehetőségeket, amelyek ráadásul elsősorban az ő érdekeit szolgálják. Ismerkedjünk meg jobban ezek után a szakmai felelősségbiztosítás nyújtotta lehetőségekkel.


A szakmai felelősségbiztosítások az általános felelősségbiztosítások egyik fajtája, bár vannak, akik az egyéb kategóriába helyezik. A szakmai felelősségbiztosítás olyan felelősségbiztosítás, amely egy adott szakma folytatója által, harmadik félnek okozott károkat téríti meg. Másik fontos jellemzője, ami megkülönbözteti a szakmai felelősségbiztosítást az általános felelősségbiztosítástól, hogy olyan esetekben fizet kártérítést, amikor a szakmai szolgáltatásnyújtás közben a szolgáltatás igénybevevőjének okoz kárt a biztosított, illetve annak alkalmazottja. A szakmai felelősségbiztosítás megléte nem csak a biztosított részéről bölcs előrelátás, hanem egyre gyakrabban a megbízói oldalról is elvárás a megfelelő szakmai felelősségbiztosítás.

A szakmai felelősségbiztosítások köre széles, és egyre bővül azoknak a szakmáknak a köre, ahol igényként merül fel ez a fajta biztosítás. Jellemzően mindegyik szakmai felelősségbiztosítás tartalmaz standard elemek, illetve egyedi, az adott szakmára, szolgáltatásra jellemző egyedi elemeket is. A szakmai felelősségbiztosítás kiválasztásakor, ezért gondosan át kell nézni a szerződést, amelyet a biztosítóval kötünk, hogy teljesen lefedik-e az igényeinket, illetve kiterjednek-e minden olyan káreseményre, amely a munkánk, szolgáltatásunk folyamán előfordulhat, mint harmadik félnek okozott káresemény.

A szakmai felelősségbiztosítások esetében is van lehetőség kiegészítő biztosítások megkötésére, hogy a biztosítási védelem teljes körű legyen. Az egyes szakmai felelősségbiztosítások díjazása eltérő lehet, hiszen az egyes szakmákban eltérő lehet mind a káresemények száma, mind a káresemények során keletkező kár mértéke. A szakmai felelősségbiztosítások alkalmasak arra, hogy hozzájáruljanak egy-egy szakma, illetve szolgáltató biztonságos, stabil működéséhez.